Krusada

Er is maar heel beperkt hulp mogelijk voor verslaafden op Bonaire. De behoefte aan professionele hulpverlening is dan ook groot. Sinds 2000 kunnen mensen een verslavingsvrij leven opbouwen bij Krusada. Stichting Krusada is een christelijk opvangcentrum en biedt in de 24 uursopvang plek voor maximaal 12 gasten (cliënten). Medewerkers en bestuur zijn afkomstig uit diverse kerken en gemeenten.

De nood op Bonaire

Bonaire is een prachtig tropisch eiland, met veel zon, mooie stranden en uitgestrekte flora en fauna. Maar Bonaire is ook een eiland waar veel ellende en armoede heerst. De verslavingsproblematiek is schrijnend. Bijna dagelijks kunt u in de media lezen over de drugsproblematiek op de Nederlandse Antillen. En het is waar: het aantal drugsverslaafden op de Antillen is schrikbarend hoog. Veel mensen verdringen hun honger of problemen, door hun toevlucht te zoeken in drugs.

Bolletjesslikkers

Veel mensen verdringen hun honger of problemen, door hun toevlucht te zoeken in drugs. Cocaïneverslaving komt het meeste voor. Ook zijn er momenteel veel bolletjesslikkers en is XTC in opkomst.

Cocaïne

Er is een grote toename van zeer jonge verslaafden. De drempel om te gebruiken is vooral laag, omdat drugs gemakkelijk te verkrijgen zijn. Om de prijs hoef je het op Bonaire ook niet te laten. Een gram cocaïne kost zeer weinig in vergelijking met Nederland.

Verslaafden

Temidden van al deze ellende is er maar één plaats waar verslaafden op Bonaire terecht kunnen, en dat is Stichting Krusada. Er is een inloophuis (WalkIn) in Antriol. Antriol is de wijk op Bonaire met de grootste verslavingsdichtheid. Vanuit de WalkIn worden veelal gasten doorverwezen naar het opvangcentrum voor een intensieve behandeling. Tijdens en na de behandeling is er de mogelijkheid tot het verrichten van arbeid in de werkplaatsen (green, metal en hout). Na de behandeling is er de mogelijkheid tot beschermd en begeleid wonen. Het werk van Krusada lijkt als een druppel op een gloeiende plaat. Krusada heeft een belangrijke plaats ingenomen in de maatschappij van Bonaire.

Drugspreventie

Naast de verslavingsopvang geeft Krusada drugspreventie op lagere scholen, training voor docenten en werkt ze mee aan locale radioprogramma’s. Daarnaast doet Krusada straathoekwerk: medewerkers zoeken verslaafde mensen op straat op en vragen of ze opgenomen willen worden.

Meer informatie?

Bekijk de website van Krusada.

1 Reactie op Krusada

  • Hans Millenaar schreef:

    Hallo, Ik ben Hans Millenaar, gepensioneerd leraar. Heeft Krusada vrijwilligers nodig die een half jaar blijven ? En wat voor werk is er te doen ? Ik ben Christen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *